Koktajl truskawkowyO tym, że jogurty naturalne mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie, wie chyba każdy. Ale nie każdy jest świadomy, iż jogurt probiotyczny, coraz powszechniej występujący na półkach sklepowych, posiada inne i również bardzo cenne właściwości, pomagające zachować zdrowie.

Czym się różni jogurt probiotyczny od jogurtu naturalnego?

Mówiąc najogólniej, jogurt probiotyczny zawiera dodatkowe bakterie, zwane probiotykami, które wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka. Do najpowszechniej występujących szczepów probiotycznych należą bakterie z rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium i Streptococcus. Probiotyki pełnią wiele funkcji, wpływających na polepszenie stanu zdrowia człowieka.

Łagodzą objawy nietolerancji laktozy, które występują na skutek nieobecności w organizmie ludzkim enzymu odpowiedzialnego za rozkład laktozy. Niektóre probiotyki produkują ten enzym, więc dodaje się je do jogurtów dla osób ze słabą tolerancją laktozy. Probiotyki mają również właściwości zapobiegające powstawaniu nowotworów jelita grubego (bakterie gnilne i fekalne w jelicie grubym wytwarzają substancje rakotwórcze; regularne spożywanie jogurtów i kefirów hamuje rakotwórcze działanie tych bakterii). Są bezpośrednim producentem witaminy B, obniżają poziom “złego” cholesterolu we krwi.

Wpływają także na utrzymanie odpowiedniej kwasowości w jelitach, co przyczynia się do zahamowania rozwoju niekorzystnej mikroflory oraz do lepszego wchłaniania wapnia, żelaza i cynku. Znakomicie polepszają przemianę materii dzięki poprawieniu ruchów robaczkowych jelit. Pomagają w zwalczaniu wrzodów żołądkowych. Ponadto stymulują układ odpornościowy poprzez zdolność adhezji (przylegania) śluzówki jelita, co zmniejsza zdolność oddziaływania patogenów (czynników chorobotwórczych) na śluzówkę.

Jak widać z powyższego wyliczenia, probiotyki mają różnorodne, bardzo cenne dla naszego zdrowia właściwości. Warto więc zamiast zwykłego jogurtu owocowego czy naturalnego, spędzić chwilę dłużej przy półkach sklepowych i poszukać jogurtu probiotycznego. Szczególnie poleca się spożywanie tego jogurtu osobom, które przeszły kurację antybiotykową, gdyż probiotyki szybko odbudują naturalnie korzystną mikroflorę naszego organizmu.

I odwrotnie – nie zaleca się spożywania jogurtów probiotycznych W CZASIE kuracji antybiotykowej, gdyż wtedy probiotyki osłabią działanie antybiotyków i terapia nie przyniesie skutków.